INGREDIENTE
90 ml ulei de floarea-soarelui + mai mult pentru uns
175g de făină
225g zahăr pudră
50 g de pudră de cacao neîndulcită
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
½ linguriță de sare
250 ml apă caldă
1 lingură de oțet
2 lingurițe de extract de vanilie
PENTRU TOPPING
1 borcan de dulceață de vișine Râureni
1-2 lingurițe de amidon de porumb
125 g de mascarpone
2 linguri de lapte, dacă este nevoie
125 ml de smântână grasă pentru frișcă
25g de zahăr pudră
½ linguriță de extract de vanilie
MOD DE PREPARARE
Se încălzește cuptorul la 180°C. Se unge ușor o formă de tort cu fundul detașabil de 5 cm adâncime și 20 cm diametru; se tapetează baza cu hârtie de copt.
Cerneți făina, zahărul, cacaua, bicarbonatul de sodiu și sarea într-un bol mare. Se face o gaură în centru și se adaugă uleiul, apa caldă, oțetul și extractul de vanilie, apoi se amestecă.
Turnați aluatul în forma pregătită și coaceți timp de 35-40 de minute. (Acoperiți partea de sus cu folie de aluminiu dacă se rumenește prea tare.) Prăjitura este gata atunci când o țepușă înfiptă în centru iese curată. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în formă.
Într-un castron, bateți mascarpone până la omogenizare. Dacă este foarte tare, adăugați laptele. Turnați crema într-un alt bol, adăugați zahărul pudră și vanilia, apoi bateți până când începe să formeze vârfuri moi. Adăugați mascarpone și bateți până se întărește.
Pentru a servi, treceți un cuțit cu lama rotundă pe marginea formei, scoateți prăjitura, desprindeți hârtia și așezați-o pe o farfurie de servire. Întindeți crema de mascarpone, dulceața și fructele.
*Cantitățile sunt măsurate pentru un singur blat. Dublați sau triplați în funcție de preferință.
Postat in Rețete cu suflet