Fie că te gândești la o grădină mică, pe balcon, fie la câteva jardiniere în fața geamului, propriile culturi te vor ajuta să te bucuri mereu de prospețime și arome dintre cele mai variate. O adevărată inspirație pentru tine în bucătărie, dar și un mod prin care îți poți înveseli casa.
Primii pași pe care trebuie să îi faci:
> Găsește un loc luminos. În care culturile tale să se bucure de lumina și căldura soarelui, cel puțin 6 ore pe zi.
> Ai grijă să le oferi cel mai bun sol. Este de preferat să folosești pământ de grădină bogat în substanțe nutritive. Spre deosebire de grădinile mari, din curte, pământul pentru grădinile de pe balcon trebuie îngrijit mai cu atenție, pentru a avea parte de legume din belșug.
> Udă constant și cu grijă. Mica grădină are nevoie de apă din belșug, pentru ca legumele să crească armonios.
Alegerea recipientelor:
> Rafturi cu jardiniere sau ghivece. Dacă ai un balcon generos ca spațiu, folosește rafturi pentru culturi. Alege ghivece cu forme dintre cele mai diverse și transformă balconul într-un mic colț verde.
> Ghivece suspendate. Avantajul ghivecelor suspendate este că poți transforma un spațiu mic într-o grădină colorată și veselă. Doar atârnă pe perete micuțele ghivece și în doar câteva săptămâni te vei bucura de o explozie a naturii, chiar la tine pe balcon.
> Jardiniere. Avantajul jardinierelor este că poți cultiva același tip de legume pe o suprafață mult mai mare.
Legumele potrivite cultivării pe balcon
> Morcovi. Au nevoie de lumina soarelui în jur de șase ore pe zi. Datorită faptului că morcovul se dezvoltă în pământ, vei avea nevoie de ghivece adânci, pentru ca leguma sa aibă loc să crească. Te vei bucura de prima recoltă la doar 90 de zile de la însămânțare.
> Ardei gras. Nu vei avea ardei grași la fel de mari ca cei plantați în pământ, în grădina din curte, dar te vei bucura de același gust intens al acestei legume. Nu necesită condiții speciale de creștere, cultivarea lor pe balcon fiind la îndemână.
> Roșii. Recomandate pentru cultivarea în spații mici sunt soiurile de roșii pitice. Acestea nu vor crește mai mult de 50-60 cm. Iar tu te vei bucura de propriile roșii proaspete și gustoase.
> Ridichi. Sunt legumele cele mai ușor de cultivat și îngrijit într-un spațiu atât de mic. Pentru un gust mai bun, culege-le cât încă sunt tinere. Nu trebuie să aștepți decât 3-4 săptămâni de la însămânțare pentru a avea ridichi proaspete, din grădina ta.
Te vei bucura de recolte bogate și vei găsi inspirație pentru rețetele tale. De la supe cu zarzavaturi, salate și fel de fel de sosuri din legume, te vei transforma într-un mândru grădinar, care va servi cu drag prietenilor din propriile legume din grădina de pe balcon.
Postat in Toate articolele