Scăldați de roua dimineții și alintați de razele soarelui, trandafirii te încântă mereu cu parfumul și textura lor delicată. Fiecare dimineață în grădină îți oferă un nou prilej de a te bucura de mireasma încântătoare a petalelor de trandafiri și te duce cu gândul la grădina bunicilor, din copilărie. Deloc pretențioși atunci când vine vorba de îngrijire, trandafirii sunt alegerea potrivită atunci când vrei să ai parte de drăgăstoșenii zi de zi :)
Iar pentru că lunile de vară sunt momentele prielnice pentru prepararea dulceții din petale de trandafiri, ne-am gândit să îți povestim astăzi despre soiul de trandafiri renumit în întreaga lume pentru parfumul său intens, dar și pentru aroma deosebită pe care o oferă dulceții: Rosa Damascena sau Trandafirul de damasc.
Cunoscut printre meșteșugarii dulcețurilor drept floarea cu treizeci de petale, trandafirul de damasc este cea mai bună alegere atunci când vine vorba de prepararea dulceții din petale de trandafiri. O varietate recunoscută pentru parfumul ei deosebit, Rosa Damascena este folosit și în fabricarea parfumurilor sau a uleiurilor și chiar a vinurilor. În Roma, de exemplu, din petalele de trandafiri de damasc se prepară cele mai parfumate vinuri, recunoscute în lumea întreagă.
Trandafirul de damasc înflorește abundent de la sfârșitul lunii mai și până la sfârșit de iunie. Florile, de culoare roz, au un parfum dulceag intens și o textură fină, calități care fac acest soi de neprețuit în prepararea dulcețurilor. Dacă vrei să obții o dulceață gustoasă și aromată, culege florile la primele ore ale dimineții, atunci când abia încep să se deschidă. Iar în perioada de înflorire, poți continua culesul până spre după-amiază, pentru a te asigura că ai strâns toate florile ajunse la maturitate.
Pentru a te bucura de proprietățile trandafirilor de damasc, depozitează petalale în saci de pânză sau lădițe de lemn și apucă-te degrabă de pregătirea lor pentru dulceață. Depozitate mai mult de doisprezece ore, florile vor începe să își piardă din proprietăți și nu vei mai avea parte de același gust intens și parfumat de trandafiri.
Ca o curiozitate, unul dintre cele mai cunoscute locuri din România unde se cultivă trandafirul de damasc este Ucea de Sus, din județul Făgăraș. Aici, gospodinele se întrec care mai de care în prepararea celor mai iscusite dulcețuri, pe care apoi le dau la gustat celor mai mofturoase gusturi din sat. Până în ziua de astăzi nu s-a întâmplat niciodată ca dulceața să nu treacă testul.
Te invităm și pe tine să încerci parfumatul soi de damasc în prepararea dulceții tale din petale de trandafiri și să împărtășești și cu noi impresiile tale :)
Postat in Toate articolele