Tort răsturnat cu caise

Tort răsturnat cu caise

Astăzi, Teo ne povestește despre cum a regăsit vara cu compotul nostru de caise întregi și un tort puțin...răsturnat :)

De citit cu atenție, preparat cu drag și împărtășit impresii cu spor.

Mă gândesc uneori nostalgic dacă aș putea numai să fac ceva pentru a prelungi vara, să mă pot bucura din nou de multe fructe și legume proaspete…

Ei bine, de data aceasta am reușit. Am găsit modalitatea prin care să prelungesc puțin vara atunci când am descoperit compotul de caise Râureni, un compot răcoros, în sirop dulceag, nu exagerat de dulce încât să ți “se strepezească dinții”, ci numai perfect. Mi-a placut foarte mult că fructele sunt întregi și le-am putut analiza ca la carte. Așa am concluzionat că da, e un compot așa cum trebuie, cu fructe alese pe sprânceană, fructe de mărimea și culoarea perfectă și e numai bun pentru tortul meu răsturnat. Tortul răsturnat cu caise este cel mai bun rece, de aceea eu prefer să îl fac seara și să-l las până dimineață în frigider.

Ingrediente pentru sirop:

  • 170g zahăr
  • 60ml apă
  • 60g unt
  • un borcan compot de caise Râureni

Ingrediente sirop tort rasturnat cu caise

Punem la fiert zahărul cu apa, 5-6 minute, la foc mic, amestecând des, până siropul devine gros.

Tragem de pe foc și punem untul, amestecăm bine până untul se topește de tot și obținem un sos alb-gălbui.

Sirop tort rasturnat cu caise

Ungem bine cu unt tava rotundă, cu diametrul de 23cm (vor ieși 8-10 felii de tort) și turnăm siropul pe fund, apoi punem caisele din compot. Le scoatem sâmburii și încercăm să așezăm jumătățile de caise cât mai apropiate una de cealaltă.

Sirop tort cu caise

Ingrediente pentru blat:

  • 4 ouă mari
  • 150g zahăr
  • o lingură extract de vanilie
  • 150g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 60g unt topit și răcit la temperatura camerei

Ingrediente blat tort cu caise

Amestecăm ouăle, zahărul și vanilia cu mixerul la viteză mare, 10 minute sau până avem o cremă de consistența unei alifii.

Preparare blat tort rasturnat cu caise

Adăugăm apoi făina cernută împreună cu praful de copt. Amestecăm cu o spatulă, cu mișcări de sus în jos, ca să nu iasă aerul din compoziție. La final amestecăm și untul. Turnăm compoziția în tavă, peste caise și dăm la cuptorul incins

la 160 °C. Coacem 35-40min sau până trece testul scobitorii.

Adaugare blat tort caise

Lăsăm tortul să se răcească bine în tavă, apoi îl răsturnăm pe un platou și îl dăm la rece ca să se așeze. E un tort foarte răcoros, nu prea dulce, numai bun cu un glob de înghețată de vanilie!

tort-rasturnat-cu-caise-3

Postat in Rețete cu suflet Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG