Sfaturi iscusite pentru a te bucura de legumele de sezon mai mult timp

Sfaturi iscusite pentru a te bucura de legumele de sezon mai mult timp

Bogățiile toamnei sau cele mai alese legume te încântă cu aromele, culorile și varietatea formelor. De la gusturi dulci și texturi catifelate, la arome acrișoare și miresme fel de fel, legumele de sezon pot fi păstrate și peste iarnă, fără să își piardă din proprietăți. Nu trebuie decât să te aprovizionezi cu câteva lădițe sau punguțe pentru depozitare și câteva rafturi generoase în cămară, ferite de razele sau lumina soarelui.

Dacă vrei să te bucuri de gustul autentic de legume pentru mai mult timp, iată câteva sfaturi iscusite care te vor ajuta să ai legume proaspete cât e iarna de lungă:

Cartofii Unele dintre cele mai rezistente legume pe timp de iarnă, cartofii pot rezista mult timp. Înainte de a-i depozita, lasă-i să stea 2-3 zile la aer, pentru a se usca bine pe toate părțile. Apoi, ai grijă ca locul în care îi depozitezi să fie ferit de lumină, pentru a nu încolți, și de îngheț, pentru a nu degera sau a-și pierde din proprietăți.

Pe rafturi, în cămară, lădițele cu cartofi pot fi acoperite cu saci, pentru a-i proteja de umezeală. Sfatul nostru este să consumi mai întâi cartofii de pe fundul lădiței, nu cei de deasupra, pentru a-i păstra buni mai mult timp.

Ardeii Dolofanul ardei îți aduce veselie la masă. De un roșu aprins și gusturi dintre cele mai aromate, ardeiul dă savoare sandvișurilor, salatelor sau mâncărurilor la cuptor.

Alege-i pe cei proaspeți, de dimensiuni potrivite și depozitează-i într-o lădiță, în cămară. Ardeiul nu are nevoie de locuri foarte umbroase pentru a-și menține proprietățile, însă sfatul nostru este să pui un pic de rumeguș în lădița în care îi depozitezi. Rumegușul nu va lăsa să intre aerul și va feri ardeii de umezeală.  

Vinetele Un pic mai pretențioase decât ardeii, vinetele nu vor rezista la fel de mult, însă te poți bucura de ele pentru o lună, chiar două, dacă le păstrezi în pungi speciale de depozitare.

O cantitate mai mică de vinete se poate păstra pe rafturi, în cămări răcoroase, ferite de lumină sau umezeală. Dacă vrei să le păstrezi pentru mai mult timp, atunci sfatul nostru este să le depozitezi în pungi de polietilenă sau ambalaje care să le permită să respire.

Ceapa și usturoiul Deloc pretențioase atunci când vine vorba de depozitare, ceapa și usturoiul au nevoie de locuri aerisite, unde nu pătrunde umezeala și nici gerul. Dacă nu sunt împletite în funii, le poți depozita în lădițe sau pe saci, în cămară.

Postat in Sănătate din livadă Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG