Moș Crăciun cu plete dalbe A sosit de prin nămeți
Și aduce daruri multe
Celor care au scris povești.
Într-adevăr, cadourile pentru câștigătorii concursului Râureni, ”Cea mai frumoasă poveste de Crăciun”, sunt deja împachetate și pregătite pentru a fi trimise câștigătorilor. Dacă încă nu ai trimis povestea de Crăciun, mai ai la dispoziție și astăzi până la sfârșitul zilei pentru a ne scrie despre cea mai frumoasă amintire de la masa de Crăciun. Găsești mai multe detalii despre regulamentul concursului aici. Pe 18 decembrie, juriul nostru, cu un ajutor serios din partea spiridușilor Moșului, va alege cei trei câștigători care să-și primească darurile.
Cât timp așteptăm povestea ta pentru Crăciun, ne-am gândit să-ți aducem și noi în dar o poveste :) O poveste veche de secole, troienită de ani la fel ca barba personajului principal, o poveste plină de magie la fel ca activitatea eroului nostru. Povestea lui Moș Crăciun, căci despre el este vorba, are atât de multe variante pe cât de mulți povestitori în întreaga lume.
De la ”Moș Crăciun” la ”Santa Claus” sau ” Sankt Nikolaus”, Moș Crăciun este recunoscut și așteptat cu bucurie în întreaga lume. Unii spun că locuiește în Laponia, în munții Finlandei, alături de Crăciuneasă, spiridușii care lucrează neîncetat în Fabrica de jucării și cei nouă reni, în frunte cu Rudolf, cu nasul roșu. Alții spun că Moș Crăciun era, de fapt, un bătrân milos care lucra jucării pentru copiii săraci și pe care le dăruia cu drag din puținul său celor sărmani. Unii spun că barba Moșului este albă de ani și veștmintele sale roșii întotdeauna, alții că hainele i-au fost schimbate între timp și că nu a fost mereu la fel de durduliu ca acum. Cu toții cad însă de acord asupra faptului că Moș Crăciun este un bătrânel simpatic, a cărui vârstă deja nu o mai cunoaște nimeni, care are puterea de a aduce într-o singură noapte cadouri pentru copiii din întreaga lume.
La noi, legenda spune că Moș Crăciun era un păstor bogat și nemilos, care locuia alături de fratele său Moș Ajun și de soția sa în satul în care Maica Domnului a ajuns înainte să nască. Cerând sprijin, Maica Domnului a fost ajutată în secret de Crăciuneasă căreia i s-a făcut milă de ea și care a fost pedepsită de soțul cel aspru pentru sprijinul oferit.
Văzând însă minunea Nașterii, bătrânul s-a căit pentru fapta făcută, a cerut iertare și și-a împărțit a doua zi bogățiile tuturor copiilor din sat, de unde și obiceiul de a deschide cadourile primite de la Moș Crăciun în dimineața de Crăciun. În timp, Moș Crăciun a fost asimilat cu Moș Gerilă, simbol al frigului și al gerului, care reușea să străbată cu tolba sa plină de cadouri toți nămeții pentru a aduce daruri de preț celor mici. Oricât de mari ar fi fost troienele, copiii din întreaga țară aștepteau seara la geamul cu flori de gheață pentru a-l zări pe Moș Crăciun și adormeau de cele mai multe ori în miros de mere și coji de portocale.
Astăzi, Moș Crăciun nu este un personaj important doar pentru cei mici, ci și pentru noi toți :) Moș Crăciun este simbolul sărbătorii magice de Crăciun, un simbol al bucuriei de a dărui pentru a-i înveseli pe cei dragi. Bucuria de a dărui izvorăște din suflet. Noi îți aducem și anul acesta, cu drag din natură, darurile de preț oferite de mama-natură și toate urările noastre de bine pentru Sărbători pline de bucurii.
Postat in Toate articolele