Povestea magiunului de prune Râureni

Povestea magiunului de prune Râureni

Megiunul de prune de la Râureni[/caption] Una, două, trei, patru … și numărătoarea nu se oprește până nu trecem bine de 1 kilogram de prune cărnoase și zemoase pentru un borcan de magiun de prune de la Râureni. Apoi numărătoarea o ia de la capăt pentru fiecare borcan în parte. Asta pentru că magiunul nostru de prune e făcut 100% din prune românești. Numai fructe proaspete și aromate. Și nimic mai mult.

Povestea magiunului de prune începe la sfârșitul lui Cuptor, când prunele din zona de deal sunt numai bune de cules. Secretul catifelării magiunului nostru se regăsește în prunele pe care le folosim. Alegem numai prune de soi sănătos, cărnoase, alintate de soare și udate de ploaie, potrivit de zemoase, dar gustoase peste măsură. Le culegem cu codiță pentru a le păstra cât mai mult prospețimea și le așezăm cu grijă în lădițe, fără a le zdrobi sau bătători. În plus, alegem zilele de cules astfel încât să ne ferim de ploaie, pentru că atunci prunele își ascund din dulceață.

Odată ajunse la fabrica Râureni, prunele sunt răcorite în apă rece și curățate de codițe și sâmburi, iar apoi sunt puse laolaltă la pregătit, fără niciun pic de zahăr adăugat. Odată cu rețeta învățată din bătrâni, am învățat și că e important să lăsăm prunele la foc domol pentru a le da suficient timp să-și lase dulceața și să le amestecăm încet pentru a nu se lipi și a obține consistența dorită. Gustul dulce-acrișor de neegalat este evaluat de ”Meșterii gustului” care ne spun exact care este momentul potrivit pentru a pune magiunul la borcane.

Ce face magiunul de prune de la Râureni cu adevărat deosebit? Gustul dulce-acrișor, consistența dată de de cantitatea mare de fructe folosite, catifelarea dată de prunele cărnoase, alese pe sprânceană. La care se adaugă grija și pasiunea pe care o punem în fiecare borcan: de la prima prună culeasă și până la ultimul borcan trimis în țară. Și toate acestea pentru că vrem să-ți aducem pe masă cele mai de preț daruri ale naturii – un agajament pe care îl respectăm de peste 45 de ani.

Postat in Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG