Povestea gemului de prune Râureni

Povestea gemului de prune Râureni

Mai ții minte clătitele pufoase, din copilărie, pe care ți le umplea bunica din plin cu gem de prune și nuci pisate? Gustul dulce-acrișor, completat de dulceața nucilor pisate și textura catifelată care te făceau să nu lași nicio clătită în farfurie? Numai să te gândești pentru câteva clipe și devii melancolică...

Astăzi, vrem să alungăm această melancolie, povestindu-ți despre gemul de prune, catifelat și aromat de la Râureni. Pregătit cu drag din natură, gemul de prune este pe cât de gustos, pe atât de delicat și numai perfect pentru a readuce la masă rețeta de clătite a bunicii.

Secretul catifelării și al texturii fine este dat de fructele pe care le folosim. Alegem cu grijă cele mai aspectuoase și bine-coapte prune, cu pulpă zemoasă și gustoasă. Sezonul culesului începe la sfârșitul lunii lui Cuptor și se întinde până în prima lună de toamnă, când ne putem bucura de prunele tomnatice, mai aromate și mai zemoase. Începem culesul dis-de-dimineață, când roua încă nu s-a scurs bine de pe mingiile indigo și suntem atenți să nu le lovim sau strivim în timpul culesului pentru a nu afecta pulpa gustoasă.

Odată așezate în lădițele de lemn, parcurgem cât mai repede drumul din livadă până la fabrica Râureni pentru a păstra fructele cât mai proaspete. Totodată, le ferim de razele soarelui pentru a nu se stafidi și a-și pierde din proprietățile naturale. Le răcorim apoi în apă rece și le curățăm de frunzulițe, codițe și sâmburi în cel mai scurt timp. Astfel, zeci de mâini iscusite și ochi vigilenți lucrează neîncetat pentru a se asigura că nu scapă nicio codiță și că doar cele mai bune prune ajung în gemul Râureni.

Priceperea și experiența de zeci de ani ne-au ajutat să învățăm exact de cât timp e nevoie pentru a obține textura moală și gustul delicios. De îndată ce știm că gemul poate mulțumi chiar și cele mai pretențioase gusturi, îl punem rapid în borcane și îl pregătim pentru mesele din toată țara.

Cu gemul de prune de la Râureni este suficient să-l încerci odată pentru a te convinge. Iar dacă recreezi și desertul cu clătite și nuci, atunci, cu siguranță nu-ți va mai lipsi niciodată din cămară.

Poftă mare!

Postat in Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG