Povestea gemului de caise Râureni

Povestea gemului de caise Râureni

Când livada se îmbracă în haine alb-rozulii la început de primăvară, iar pașii ne sunt ghidați de parfumul dulceag al florilor, atunci începe și povestea gemului de caise de la Râureni. Asta pentru că alegem de la început caiși de soi pentru a ne bucura de cele mai gustoase și mai parfumate caise.

Alintate de soare și hrănite din belșug de ploile de vară, caisele sunt numai bune de cules atunci când încep să se îmbujoreze, iar auriul specific prinde nuanțe roșiatice. Secretul pentru un gust delicios și o catifelare aparte este dat de momentul culesului – caisele trebuie culese cu două-trei zile înainte de a ajunge la maturitate, atunci când se desprind cu ușurință de pe crengi. După ce alegem momentul potrivit pentru cules, avem grijă să protejăm caisele proaspăt culese pe tot parcursul drumului până la fabrica Râureni: le așezăm atent în lădițe de lemn pentru a nu se bătători și le ferim de soarele arzător pentru a-și păstra miezul zemos.

Odată ajunse la fabrica Râureni, le răcorim cu apă rece și le curățăm atent de tot puful strâns peste an. Le tăiem jumătăți, le dăm deoparte sâmburii lemnoși și le punem la fiert. Catifelarea gemului nostru este dată nu numai de cele mai cărnoase și pufoase caise pe care le alegem cu grijă, direct din natură, ci și de timpul potrivit de pregătire. Știm exact care este momentul potrivit pentru a pune gemul la borcane - când nu e nici prea tare, nici prea moale, ci suficient de catifelat pentru a fi pe placul tău.

La fel de auriu ca soarele cald de vară, gustos și aromat, gemul de caise este un deliciu de care te poți bucura alături de întreaga familie. Ți-l recomandăm cu drag pentru clătite pufoase sau orice altă prăjitură făcută în casă. Un lucru este sigur: în orice combinație va aduce zâmbete și ochi pofticioși la masă.

Postat in Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG