Povestea dulceții de vișine Râureni

Povestea dulceții de vișine Râureni

Grămezi de lădițe pline cu fructe roșiatice, un mușuroi de culegători dibaci și zeci de mâini sprintene printre crenguțele din livadă – cam așa începe orice zi a lunii lui Cuptor la Râureni. Asta pentru că suntem în plin sezon de cules vișine gustoase pentru prepararea dulceții aromate și parfumate. În curând, ladițele cu fructe vor trece pragul fabricii de la Râureni, pentru a fi pregătite după rețete tradiționale.

Înainte însă, ne-am gândit să împărtășim cu voi povestea dulceții de vișine, una dintre cele mai iubite dulcețuri de la Râureni.

Povestea dulceții de vișine începe în livezile Râureni, odată cu coacerea fructelor purpurii. Fructele pe care le folosim la dulceața de vișine trebuie să fie coapte numai bine pentru a obține gustul unic, acrișor. Culegătorii noștri știu exact care este momentul potrivit pentru cules, astfel încât fructele să nu stea prea mult sub razele arzătoare ale soarelui de iulie. Recoltăm dis-de-dimineață când roua încă nu s-a scurs bine de pe fructe și avem grijă să culegem vișinile cu tot cu codițe pentru a păstra cât mai mult prospețimea naturală.

După ce sunt așezate în lădițele de lemn, vișinile iau drumul fabricii de la Râureni unde le îndepărtăm codițele și sâmburii și le punem la fiert alături de zahăr și un strop de zeamă de lămâie. Folosim o rețetă tradițională, păstrată cu grijă din bătrâni pentru a obține gustul unic al dulceții preparate în casă. ”Meșterii gustului”, așa cum ne place să-i numim pe cei care pregătesc dulceața, știu exact de cât timp de pregătire e nevoie, în funcție de caracteristicile recoltei de anul acesta - fructe mai zemoase sau mai cărnoase, un pic mai acrișoare sau dulcegi.

Mulți spun că dulceața e bună de pus la borcan atunci când, pusă pe o farfurie rece, picătura de sirop nu se scurge, ci rămâne tare ca un bob de rubin. La noi, meșterii gustului au propriile încercări. Astfel că, după multe degustări și consultări, dulceața de vișine este pusă la borcan și etichetată. De acolo, pleacă spre rafturile magazinelor din toată țara și, mai apoi, pe mesele românilor de pretutindeni.

Ce face dulceața de vișine de la Râureniatât de specială? Cele mai bune fructe, alese atent din livadă, rețetele tradiționale și grija pentru întreg procesul de producție. Însă, noi credem că ingredientul secret este faptul că punem suflet în ceea ce facem și rămânem fideli vocației noastre: aceea de a-ți aduce aproape darurile naturii. Așa că te invităm numaidecât să te bucuri de dulceața de vișine, pregătită cu drag din natură.

Postat in Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG