Povestea dulceții de struguri Râureni

Povestea dulceții de struguri Râureni

Când toamna își îmbracă prima din hainele arămii, iar ploile mărunte și reci ne ascund din ce în ce mai des de soare, când livezile se zgribulesc la pierderea frunzelor, iar pădurile de la orizont sunt palide și din ce în ce mai golașe, atunci începe și povestea dulceții de struguri de la Râureni. Pentru că de la mijlocul lui Răpciune începem culesul strugurilor albi pentru dulceața parfumată și delicată.

De la viile și soiurile pe care le alegem, la grija cu care tăiem fiecare ciorchine și îl așezăm atent în coșulețe – toate fac parte din ingredientele noastre speciale pentru o dulceață delicioasă. Folosim struguri albi, cu bob lung și fără semințe (din soiuri speciale ca Sultanina și Centennial) pentru a da dulceții consistența catifelată. Îi recoltăm pe timp însorit, lăsându-le frunzelor late și ciorchinilor bogați suficient timp pentru a se scutura de roua de dimineață. Numai așa putem fi siguri că alegem cei mai buni ciorchini, cu boabe nici prea mici, nici prea mari, dar perfect de dulci și aromate.

Curățăm bob cu bob, fiecare ciorchine imediat ce ajunge la fabrica Râureni și apoi începem numaidecât prepararea dulceții pentru a evita stafidirea bobițelor. Le preparam în vase mici și le amestecăm atent, cu instrumente ușoare, pentru a nu le zdrobi. ”Meșterii gustului” ne dau semnalul când știu că am ajuns la consistența și gustul potrivit. Apoi pregătim borcanele pentru a fi trimise în întreaga țară.

Unii spun că diferența stă în culoare, alții în consistența deosebită, iar alții în aroma parfumată a strugurilor. Noi credem că sunt toate la un loc. Din struguri aleși atent și preparată cu suflet, dulceața de struguri albi este un deliciu de care te poți bucura în orice moment al zilei.

Postat in Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG