Îmbujorate de soare și alintate de rouă, roșii ca rubinul și dulci ca mierea, jucăușele cireșe se adună ca suratele în lădițele de lemn, încă de la sfârșitul lui Florar, când începem culesul. Însă povestea dulceții de cireșe de la Râureni începe mult mai devreme, odată cu primele flori catifelate din luna lui Prier. Asta pentru că știm încă de la început care vor fi cei mai roditori cireși din livadă numai uitându-ne la buchețelele de flori alb-rozulii.
Îngrijim fiecare pom în parte și ne bucurăm de fiecare dată când vedem că mama-natură îl alintă cu picuri răcoroase de ploaie și raze călduțe de soare pentru că știm că ne va răsplăti la rându-i cu cele mai gustoase și mai cărnoase fructe. Începem culesul dis-de-dimineața, când roua nu s-a scuturat bine de pe frunze și alegem cele mai bune fructe, cu tot cu codițe pentru a le păstra prospețimea cât mai mult.
Lădițele cu cireșe iau drumul fabricii de la Râureni înainte chiar ca soarele să ajungă sus pe cer. După ce le-am îndepărtat sâmburii și le-am trecut prin apă rece de izvor, începem pregătirea dulceții, cu drag din natură. Folosim rețete tradiționale, pe care le-am păstrat cu grijă din ’68 până astăzi. Le amestecăm atent pentru a nu zdrobi fructele și le pregătim un timp numai bun pentru a obține gustul și consistența specifică a dulceții Râureni. Aici avem un ajutor de nădejde și din partea ”Meșterilor gustului” care veghează la respectarea rețetei și ne spun exact când e momentul potrivit pentru a pune dulceața la borcan.
Dulceața de cireșe este una dintre cele mai îndrăgite rețete din cămara Râureni, pe care ți-o recomandăm cu drag în orice moment al zilei. Fie că o servești pe pâine cu unt și ceai, o folosești la prăjituri de casă sau în alte combinații inedite, îți va aduce mereu aminte de gustul autentic al dulcețurilor pregătite de bunici.
Postat in Toate articolele