MUFFINS VEGANE CU UNT DE ARAHIDE ȘI DULCEAȚĂ DE ZMEURĂ

MUFFINS VEGANE CU UNT DE ARAHIDE ȘI DULCEAȚĂ DE ZMEURĂ

Mii de inimioare roşiatice, ascunse bine de rouă sub frunzele verzui din livadă – aşa începe povestea dulceţii de căpşuni de la Râureni. După ce florile ca de bezea s-au împrietenit cu albinele muncitoare, iar inimioarele au avut timp să se pârguiască bine sub soare primăvăratic, ne pregătim şi noi de cules. Culesul începe în luna lui Florar şi se întinde până spre Cireşar şi este primul semn că în livadă poposeşte vara.

Unul din secretele dulceţii de căpşuni de la Râureni este că păstrează fructele întregi şi catifelate în siropul dulceag, pentru ca fiecare înghiţitură să fie un deliciu. Iar grija pentru căpşuni fie ele mai mici sau mai mari începe încă din perioada culesului. Culegătorii noştri aleg cu atenție fiecare căpşună, fără să o zdrobească sau să o strângă prea tare în mână şi o aşează uşor în lădiţele de lemn, gata pregătite pentru cules. Tot ei au grijă să le culeagă cu tot cu codiţe pentru a le păstra cât mai mult prospețimea.

Odată ajunse în curtea Râureni, căpşunile sunt curăţate de codiţe şi înviorate cu apă rece de izvor. După ce le dăm deoparte pe cele care au scăpat de ochii culegătorilor sau sunt lovite şi zdrobite, le așezăm straturi – straturi şi le răsfăţăm cu cantitatea potrivită de zahăr pentru a-şi scoate la iveală gustul de neînlocuit. Apoi le fierbem în cantităţi mici şi le amestecăm cu grijă pentru a le păstra întregi până când „meşterii gustului” hotărăsc că sunt pregătite să mulţumească şi cele mai mofturoase gusturi. Le aşezăm în borcane la fel de grijuliu cum făceau bunicile atunci când puneau cu lingurile de lemn fruct cu fruct şi abia după siropul delicios, le etichetăm şi le trimitem repede în toată ţara.

Catifelată şi aromată, dulceaţa de căpşuni de la Râureni este un răsfăţ dulce pentru întreaga familie, de servit simplu sau în diverse combinaţii. Te invităm cu drag să o încerci şi tu.

Postat in Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG