Povestea dulceții de caise Râureni

Povestea dulceții de caise Râureni

Povestea dulceții de caise de la Râureni începe pe dealurile vâlcene, la ferma noastră de la Drăgășani. Aici, pământul roditor și vânturile calde dinspre sud au creat condițiile perfecte pentru creșterea și recoltarea caiselor, cu drag din natură. Recolta bogată de pe timpul verii este rezultatul grijei pe care o purtăm caișilor pe tot timpul anului: pe iarna geroasă, la primele semne de topire ale zăpezii, dar și sub soarele arzător de vară.

Mângâiate de razele soarelui, udate de ploile calde de vară și răsfățate de îngrijitorii noștri de la fermă, caisele sunt gata de cules la mijlocul verii. Începem culesul cu câteva zile înainte de maturitate, pentru a evita stafidirea fructelor pe timpul drumului și depozitării. După ce fiecare culegător și-a golit ranița, mingile aurii și catifelate sunt atent așezate în lădițe pentru a nu fi zdrobite și pregătite pentru transport.

Cu ferma așa de aproape de casă, fructele ajung numaidecât la fabrica Râureni. Le răcorim în apă rece, le curățăm de puf și de codițe, iar apoi le tăiem jumătăți și le îndepărtăm sâmburii. Rapiditatea este ingredientul secret pentru toate acestea: lucrătorii noștri sunt iscusiți și iuți astfel încât fructele să-și păstreze prospețimea și culoarea aurie pe tot parcursul procesului.

Pregătim dulceața de caise în vase mici și o amestecăm cu grijă pentru a nu sfărâma jumătățile de caise. Apoi o punem în borcane când ajunge la auriul luminos și la consistența ideală: sirop gros și catifelat și jumătăți delicate și parfumate. Avem, ca întotdeauna, încredere în recomandările ”Meșterilor gustului” care, după zeci de încercări și degustări, ne indică momentul potrivit.
Delicată și parfumată, dulceața de caise este un desert delicios de savurat în familie. Recomandarea noastră? Clătite pufoase, de duminică dimineață, cu dulceață de caise și o cană de lapte cald – va fi un mic-dejun delicios.

Postat in Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG