Răsfățați de roadele naturii, ne bucurăm de fiecare lună de vară. Sfârșitul de mai și începutul de iunie ne găsesc în livadă, la cules de cireșe. Cele mai jucăușe, cărnoase și gustoase fructe ajung din livadă în borcan. Drumul cireșelor este tare frumos, încă de la început, când copăceii dezmiardă livada cu parfumul lor. Apoi vine culesul, aranjarea în lădițe și prepararea lor, în cel mai scurt timp.
Fiecare borcănel cu dulceață de cireșe de la Răureni conservă gustul bun al naturii.
Pasul 1. În livadă Îngrijim fiecare pom în parte și ne bucurăm de fiecare dată când natura îi alintă cu picuri răcoroși de ploaie și raze călduțe de soare, pentru că știm că ne va răsplăti la rându-i cu cele mai gustoase și mai cărnoase fructe. O livadă răsfățată, cu copăceii încărcați de fructe care abia așteaptă să fie culese.
Pasul 2. Culesul Culesul cireșelor este o adevărată bucurie. Începem culesul dis-de-dimineață, când roua nu s-a scuturat bine de pe frunze și alegem cele mai bune fructe, cu tot cu codițe pentru a le păstra prospețimea cât mai mult.
Pasul 3. În lădițe Lădițele cu cireșe iau drumul fabricii de la Râureni înainte chiar ca soarele să ajungă sus pe cer. Un pas important în călătoria cireșelor din natură în borcan, bob cu bob, fructele se îngrămădesc degrabă în lădițe, pentru ca apoi să ajungă repede la preparat.
Pasul 4. Prepararea dulceții După ce le-am îndepărtat sâmburii și le-am trecut prin apă rece, începem pregătirea dulceții. Folosim rețete tradiționale, pe care le-am păstrat cu grijă din ’68 până astăzi. Le amestecăm atent pentru a nu zdrobi fructele și le pregătim un timp numai bun pentru a obține gustul și consistența specifică a dulceții Râureni.
Postat in Toate articolele