Din natură în borcan: caisele

Din natură în borcan: caisele

Astăzi împărtășim cu voi din călătoria caiselor, drumul pe care îl parcurg din natură în borcan.

Este una dintre poveștile noastre preferate, de care ne bucurăm an de an în livada Râureni. Fiecare etapă are frumusețea ei: îngrijirea pomișorilor, înflorirea caișilor, perioada în care livada se încarcă de lădițe pline cu mingiuțe arămii, scăldate de razele soarelui. Apoi, preparea sau pregătirea dulceții de caise are farmecul ei aparte și secrete bine păstrate încă din vremuri de demult.

Iată, pe îndelete, etapele prin care trec caisele până ajung în borcănelele cu dulceață:

Grija pentru pomișorii din livadă
La Drăgășani, îngrijim caișii de cu iarnă pâna vară, la perioada recoltei. Aici, pământul roditor și vânturile calde au creat condițiile perfecte pentru creșterea caiselor.

Ne bucurăm de parfumul florilor și apoi de crengile încărcate de fruct, pentru ca apoi să începem culesul.

Grija pentru pomișorii din livadă

Perioada culesului
Caisele se culeg cu câteva zile înainte de a ajunge la maturitate, pentru a evita stafidirea fructelor pe timpul drumului și depozitării. Le alegem pe cele mai arătoase, aurii și zemoase, pentru o dulceață cu gust autentic de fruct.

Perioada culesului

Aranjarea în lădițe
Catifelate caise sunt așezate cu grijă în lădițe, una câte una, pentru a nu fi zdrobite pe timpul transportării. Cu livada așa de aproape de casă, fructele ajung numaidecăt la Fabrica Răureni. Rapiditatea este unul dintre ingredientele secrete ale dulceții noastre.

Aranjarea în lădițe

Prepararea caiselor
Drumul fructelor a ajuns la ultima etapă, cea a preparării.

Prepararea caiselor

Răcorim fructele în apă rece, le curățăm de puf și de codițe, iar apoi le tăiem jumătăți și le îndepărtăm sâmburii. Suntem pricepuți și iscusiți în preparare. Fructele își păstrează prospețimea și culoarea aurie, pe tot parcursul procesului.

Pregătim dulceața de caise în vase mici și o amestecăm cu grijă, pentru a nu sfărâma jumătățile de caise. Apoi o punem în borcane când ajunge la auriul luminos și la consistența ideală: sirop gros și catifelat și jumătăți delicate și parfumate.

Postat in Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG