Numite și deliciul grădinarilor, roșiile sunt unele dintre cele mai grozave lucruri pe care le poți cultiva. Odată ce le vei avea în grădină, te vei bucura de cele mai diferite forme, arome și culori. Și, ceea ce o să îți placă cel mai tare este să le urmărești cum cresc, de la apariția florilor și până la roșiaticul fruct.
Perfect coapte, înăbușite într-un sos sau uscate la soare și presărate cu oregano, aromele roșiilor sunt dintre cele mai variate. Iar fiindcă tu ai nevoie în bucătărie de roșii mereu proaspete, astăzi îți venim în întâmpinare cu câteva idei, care te vor ajuta să ai propriile roșii la tine pe balcon.
Pentru cultivarea roșiilor de grădină:
• Cumpărarea răsadului. Ai grijă să alegi o plantă sănătoasă, cu frunze curate, de culoarea verde închis. Astfel, aroma roșiilor, odată coapte, va fi mai intensă.
• Alegerea ghiveciului. Recipientul potrivit este cel care permite plantei să se dezvolte. Sfatul nostru este să alegi un ghiveci care să aibă mai multe găuri de scurgere, nu doar una singură, pentru a ajuta pământul să își mențină umiditatea. În plus, pentru o grădină colorată, ia un ghiveci care să îți înveselească balconul.
• Plantarea răsadului. Înainte de a pune pământul în ghiveci fă un prim strat de pietriș, fiindcă te va ajuta să scapi de surplusul de apă. Apoi umple cu pământ de flori până la jumătatea ghiveciului. Taie frunzele de la baza plantei și sădește-o în pământ. În timp, planta va dezvolta rădăcini, care o vor ajuta să fie mai puternică, să poată susține fructele coapte.
• Îngrijire. Roșiile au nevoie de lumină naturală cel puțin 8 ore pe zi. Ai grijă să așezi ghiveciul într-un loc luminos, unde să se bucure de căldura și razele soarelui. Udă răsădurile odată la 2-3 zile, chiar în fiecare zi în zilele călduroase, cu arșiță.
Cele mai multe soiuri de roșii încep să înflorească într-o lună de la plantare. La început apar florile, iar apoi guguloaiele verzi. Abia după câteva săptămâni roșiile vor avea culoarea potrivită pentru cules. Când sunt perfect coapte, poți rupe roșiile ușor de pe codițe. Dacă nu se desprind repede, e semn că trebuie să mai aștepți încă o zi până să fie gata coapte.
Roșiile vor mai produce și alte fructe până ce dă înghețul sau vine anotimpul friguros.
Postat in Grijă pentru tine Toate articolele