Culegerea si depozitarea fructelor de toamnă

Culegerea si depozitarea fructelor de toamnă

Toamna suntem răsfățații naturii. Fie că ai o grădină mică, în spatele casei, fie că îți faci cumpărăturile la supermarket, nu poți rezista bogăției de arome, forme și culori. Merele, de exemplu, te vor surprinde cu gustul lor autentic de fruct, bobițele de struguri te vor alinta cu textura delicată, iar jucăușele pere te vor înveseli de îndată cu a lor culoare.

Cele mai bogate sunt lunile de august, septembrie și octombrie. E timpul în care culegem roadele de peste vară. Mai întâi strugurii, apoi merele și perele, iar în cele din urmă, gutuile. Pentru ca tu să ai o cămară plină cu fructe peste iarnă, iată câteva sfaturi pentru a le păstra mai mult timp:  

Merele

În funcție de soi, culesul merelor durează pâna toamna târziu. Dintre cele mai arămii, roșiatice sau de un galben tomnatic, fructele se strâng cu grijă în lădițe de lemn.

Considerate unele dintre cele mai rezistente fructe ale toamnei, merele se depozitează în camere umbroase, unde soarele nu ajunge în timpul zilei. Astfel, te poți bucura de gustul bun al merelor cât e iarna de lungă și vei fi inspirată în prepraraea celor mai delicioase plăcinte.

Strugurii

Strugurii ajung la maturitate la început de septembrie, iar recolta poate dura până spre sfârșitul lunii. Cele mai multe soiuri se recunosc după aromă sau parfumul puternic și după culoare, fie roșiatică, fie de un albastru intens.

Dacă vrei să te bucuri de struguri mai mult timp, ai grijă să nu îi speli înainte de a-i pune în frigider sau în lădițe în cămară. Pentru a-i păstra mai mult timp, pune-i în pungi de plastic și nu îi spăla decât înainte de a-i consuma.

Perele

Perioada de recoltare a perelor începe undeva la sfârșit de august până în luna octombrie. De un galben verzui intens și un parfum delicat, perele sunt gata de cules cât încă sunt ferme. După recoltare, perele pot fi lăsate în lădițe, la temperatura camerei, până la trei săptămâni.

Dacă vrei să te bucuri de ele mai mult timp, atunci pune-le în pungi de plastic mari și înteapă-le din loc în loc, pentru a lăsa fructul să respire. Pune-le undeva în cămară, pentru a le feri de soare sau lumină.

Gutuile

Gutuile sau ultimele fructe din an sunt culese la sfârșit de octombrie, chiar început de noiembrie. Odată recoltate, gutuile se depozitează în lădițe și se așează într-o cameră răcoroasă, până când culoare devine galben închis.

Apoi, cele bine coapte se pot păstra în frigider timp de 2-3 săptămâni, de preferat nu la un loc cu merele sau perele, fiindcă aroma gutuilor poate afecta gustul celorlalte fructe.

Postat in Sănătate din livadă Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG