Cu drag, de Dragobete

Cu drag, de Dragobete

“Azi e Dragobetele, se sărută fetele…”

Astăzi întâmpinăm Dragobetele sau sărbătoarea iubirii. Legenda spune că Dragobete este protectorul dragostei și aducătorul fericirii în casă și în suflet. Conform tradiției, de Dragobete “se sărută fetele”. Iar dacă sărutul se întâmplă de Dragobete, durează tot anul. Dacă cei doi rămân împreună pentru mai mult timp, deseori sărbătoarea de Dragobete se transformă în căsătorii, adevărate petreceri ale dragostei.

O altă legendă îl prezintă pe Dragobete ca Dragomir, un cioban care o însoțește pe Baba Dochia în călătoriile prin munți. De ziua lui se sărbătorea înnoirea firii, iar oamenii se pregăteau pentru întâmpinarea primăverii.

Și pentru că am povestit despre Dragobete, e timpul să îți îndulcim ziua cu o rețetă de mousse de ciocolată cu căpșuni ;)

Ai nevoie de:

  • 300 g bucăți de ciocolată neagră (70% cacao)
  • 8 ouă mari
  • 100 g zahăr pudră
  • 300 ml smântână
  • 1 linguriță de amaretto
  • 2 lingurițe de pudră de cacao (plus extra pentru cernut)
  • 1 bol mic cu căpșuni

Pasul 1. Așează bucățile de ciocolată într-un bol rezistent la căldură și apoi pune recipientul cu ciocolată peste o tigaie cu apă fierbând ușor. Cu grijă, din când în când, amestecă în ciocolată, până ce aceasta se topește.

Pasul 2. Între timp separă gălbenușurile de albușuri și pune-le în castroane diferite. Adaugă zahăr peste gălbenușuri și amestecă până când zahărul se dizolvă și transformă totul într-un amestec mătăsos și neted. Pune un pic de sare peste albușuri și bate-le până devin o spumă solidă.

Pasul 3. Odată ce ciocolata s-a topit, ridică cu grijă vasul din tigaie. Toarnă amaretto și pudră de cacao în castronul cu gălbenușuri și amestecă bine. Adaugă smântâna și amestecă din nou. Apoi toarnă tot conținutul în bolul cu ciocolată topită și amestecă din nou, până totul prinde o culoare intensă. Pune spuma din albușuri și sare și continuă să amesteci din exterior spre interior.

Pasul 4. Așează conținutul într-un castron mare sau în mai multe cănuțe mici. Pune totul la frigider și lasă câteva ore. Înainte de a servi mousse-ul, pudrează un pic de cacao și adaugă bucățile de căpșuni.

Postat in Rețete cu suflet Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG