Când erai mică, bunica le numea ”leacuri băbești” și de cele mai multe ori, veneau la pachet cu povești despre cum ea le văzuse pentru prima dată puse în practică de către una dintre mătușile îndepărtate ale mamei, venite într-o vizită scurtă, pe timp năprasnic de iarnă. Și despre cum, fără ele, mulți dintre copiii familiei nu s-ar fi putut bucura deloc de săniuș. Peste ani, ai văzut că tot mai mulți speciliști folosesc denumirea de ”remedii naturiste” sau ”remedii naturale” pentru a defini fostele ”leacuri băbești” ale bunicii. Acum ai aflat că toate acestea nu sunt decât metode ușoare de a lupta împotriva răcelii folosindu-te de darurile și bogățiile oferite de natură.
Pentru că sezonul rece ne-a luat din nou pe nepregătite și mai toate casele răsună de ”hapciu”-uri care de care mai ascuțite, ne-am gândit să întocmim astăzi o listă a primelor cinci cele mai cunoscute remedii naturale împotriva răcelii. Dacă știi vreunul mai bun și mai eficient care a scăpat de pe lista noastră, te rugăm degrabă să-l împărtășești și cu noi până nu ne cufundăm cu totul într-o cană de ceai aburindă.
1. Usturoi
Poate gustul și mirosul nu-i tocmai pe placul tău, dar, cu siguranță, nu-i nici pe placul răcelii. Astfel, dacă mănânci zilnic 1-2 căței de usturoi timp de câteva săptămâni în sezonul rece, organismul tău se va întări și se va putea lupta mai ușor cu răceala.
2. Miere și lămâie
Ceaiul cu miere și lămâie face minuni. Știi deja asta. Noi nu putem decât să confirmăm și să-ți spunem că, în lipsa unuia dintre ingrediente, celălalt nu este deloc neputincios. Câteva lingurițe de miere de albine calmează imediat durerea de gât, iar ceaiul din lămâie fără zahăr (dacă nu ai nicio problemă cu gustul mai înțepător) desfundă nasul și oprește strănuturile.
3. Cartofi
Sigur îți amintești de momentul în care te trezeai învelită toată în cartofi reci pe vremea când răceai. Feliile de cartofi cruzi se spune că sunt un remediu foarte bun în cazul durerilor de cap cauzate de răceală.
4. Ceai de nuci
Când deja ai depășit prima etapă și ai început să tușești, e semn că trebuie să-ți prepari un ceai de nuci. Poți folosi nucile adunate pe timp de toamnă și puțin zahăr pentru a ascunde gustul amărui, deși recomandarea este să-l încerci mai întâi neîndulcit pentru a-și face cât mai repede efectul.
5. Ghimbir
Alături de ceaiul de nuci, ghimbirul este bun pentru înlăturarea tusei. Spre deosebire de ceaiul de nuci, ceaiul de ghimbir poate fi îndulcit, astfel că nu vei mai avea problema gustului amărui.