Sachertorte: tort austriac de ciocolată cu gem de caise Râureni

Sachertorte: tort austriac de ciocolată cu gem de caise Râureni

Sachertorte este un desert inventat de celebrul bucătar austriac Franz Sacher, pentru prințul Wenzel von Metternich în Viena, în jurul anului 1832. Rețeta originală este ținută în secret și este cunoscută doar de cofetarii hotelului Sacher din Vienna. Tortul a devenit foarte apreciat de iubitorii de deserturi din toată lumea, fiind o delicatesă care combină armonios ciocolata și gemul de caise. Chiar mai mult, Austria a declarat ziua de 5 decembrie ca fiind ziua Națională a tortului Sacher.

Lăsând la o parte istoria, noi vă oferim o interpretare a rețetei cu un ingredient cheie: gemul de caise de Râureni, pentru un rezultat cu adevărat special.

 

Ingrediente pentru tort:

7 gălbenușuri de ou

150 g unt la temperatura camerei

125 g zahăr pudră

200 g ciocolată neagră

8 g zahăr vanilat

7 albușuri de ou

125 g zahăr tos

Un vârf de cuțit de sare

150 g făină

Unt și făină pentru modelare

150-200 g gem de caise Râureni

Esență de rom (opțional)

 

Ingrediente pentru glazură:

200 g ciocolată neagră

250 g zahăr

150/170 ml apă

 

Topește cele 200g de ciocolată încet, de preferat la abur. Între timp, amestecă untul cu zahărul pudră și zahărul vanilat până obții o cremă fină. Adaugă treptat gălbenușurile.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Unge tava de tort cu puțin unt și presar-o cu făină.

Separat, bate albușurile cu un vârf de cuțit de sare. Adaugă treptat făina și bate spuma până este tare și nu cade din castron.  Ciocolata topită se amestecă bine cu gălbenușurile și se încorporează în spumă. Apoi, adaugă făina treptat, amestecând ușor cu o lingură de lemn.

Toarnă aluatul în forma de tort și pune-l la cuptor timp de o oră. Poți verifica dacă s-a copt, folosind o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată, înseamnă că blatul este gata.

După ce s-a copt, scoate blatul din formă și așează-l pe o suprafață plată. Întoarce-l pe cealaltă parte după 20 de minute, pentru a obține o suprafață netedă. După ce s-a răcit, taie blatul în trei părți egale.

Amestecă gemul de caise cu o linguriță de esență de rom, apoi întinde-l pe toată suprafața blatului. Pune următorul strat și repetă procedura. Pune gem și deasupra și pe marginile tortului.

Pentru glazură, rupe ciocolata în bucățele mici. Pune zahărul și apa într-un vas și încălzește-le la foc mic pentru câteva minute. Toarnă apa îndulcită într-un bol și lasă-l să se răcească puțin (cât să poată fi gustată). Ciocolata se dizolvă în apa cu zahăr.

Glazura se toarnă repede, dintr-un singur gest, peste toată suprafața tortului. Apoi se întinde cu un cuțit lat și se netezește pe toată suprafața. Tortul se lasă la răcit la temperatura camerei.

Tortul nu se pune la frigider, pentru că îi schimbă consistența.

Poftă bună!
 

Încearcă şi tu reţeta şi împărtăşeşte cu noi impresiile tale. Iar dacă vrei să încerci şi alte rețete cu produse Râureni, abonează-te la blog!

 

Postat in Rețete cu suflet Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG