Prăjitură șah-mat cu gem de vișine Râureni

Prăjitură șah-mat cu gem de vișine Râureni

Șah-mat! O prăjitură care arată foarte bine, este gustoasă și ușor de preparat. Ce-ți poți dori mai mult de la un desert? Rețeta este una clasică de chec, însă secretul stă în aranjarea straturilor de blat în stilul unei table de șah. Iată cum poți să o prepari:

 

Ingrediente:

10 ouă

16 linguri de zahăr

13 linguri de făină

100 ml ulei (8-9 linguri)

5 linguri de cacao

1 pliculeț praf de copt

Esență de vanilie

Zeamă de la o jumătate de lămâie

200 g de gem vișine

Cacao pentru decor
 

Cum prepari:

Gălbenușurile se separă de albușuri și se freacă cu un praf de sare. Uleiul se adaugă treptat și se amestecă încontinuu. (Similar cu procesul de preparare al maionezei)

Separat, albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul și zeama de lămâie și se bate spuma în continuare. Apoi, se încorporează și gălbenușurile. Poți folosi un tel sau un mixer la o viteză mică. Se adaugă esența de vanilie și se toarnă făina cu praful de copt în ploaie, amestecând constant. Asigură-te că ingredientele s-au omogenizat bine.

Apoi, blatul se împarte în două jumătăți egale. În una dintre compoziții se amestecă praful de cacao.

Pentru copt, vei avea nevoie de două tăvi pătrate, de aproximativ 20 cm. Acoperă tăvile cu hârtie de copt. Într-una dintre tăvi toarnă blatul alb, iar în cealaltă blatul de cacao.

Tăvile se pun la cuptor la foc mediu, timp de 30-40 de minute. Folosește o scobitoare să verifici dacă s-a copt blatul. Dacă scobitoarea iese curată, înseamnă că blatul s-a copt suficient. Scoate tăvile din cuptor și lasă-le să se răcească pentru 5 minute. Apoi scoate blaturile din tavă pe un fund de lemn și lasă-le la răcit.

Apoi, folosind un cuțit, uniformizează marginile celor două blaturi și taie-le pe fiecare, pe lung, în câte 5 fâșii egale.

Gemul de vișine se pune într-un bol ceramic și se încălzește 30 de secunde la microunde, pentru a deveni mai lichid.

Așează o bucată din blatul de cacao pe o tavă și unge-l bine cu gem de vișine, folosind o pensulă pentru gătit. Așează o bucată din blatul alb lângă și repetă procesul. Pune gem între fiecare bucată de blat pentru a lipi fâșiile între ele. La final, vei avea un mozaic care seamănă cu o tablă de șah. Presează prăjitura.

La final, pudrează cacao deasupra și decorează prăjitura cu o frunzuliță de mentă. Se pune la frigider timp de 2-3 ore. Apoi, se taie felii și se servește.

Pofta bună!

Încearcă şi tu reţeta şi împărtăşeşte cu noi impresiile tale. Iar dacă vrei să încerci şi alte rețete cu produse Râureni, abonează-te la blog!

 

Postat in Rețete cu suflet Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG