Prăjitura Greta Garbo cu gem de caise Râureni

Prăjitura Greta Garbo cu gem de caise Râureni

Prăjitura Greta Garbo, adesea prezentă pe mesele festive din gospodăriile românești, a apărut pentru prima dată la noi în anii ‘80, în “Cartea de bucate pentru tinerele gospodine” scrisă de Silvia Jurcovan. Această carte a fost de căpătâi pentru multe mame și bunici, care au pregătit generații la rând această delicatesă. Dacă ai poftă de un desert fin, iată rețeta:

 

Pentru foi:

½ kg de făină

30 g drojdie (sau un pliculeț de drojdie uscată)

100 g zahăr

200 g unt

200 g smântână

½ linguriță de sare

Zeama de la o lămâie

2 ouă

 

Pentru cremă:

450 g de gem de caise Râureni (sau orice alt tip de gem, după preferință)

250 g de miez de nucă măcinat

150 g zahăr

 

Pentru glazură:

200 g zahăr tos
125 ml apă
150 g ciocolată amăruie

 

Cum prepari:

Amestecă într-un vas drojdia și zahărul și lasă compoziția să stea 5 minute, până când drojdia devine lichidă. Adaugă untul moale și amestecă bine.

Apoi, adaugă ouăle, unul câte unul și amestecă energic după fiecare. La această compoziție se adaugă smântâna, sarea și zeama de lămâie, după care se amestecă din nou foarte bine. Încorporează făina.

Apoi, presară puțină făină pe suprafața de lucru și frământă aluatul până când compoziția este omogenă. Dacă aluatul este prea lipicios, mai adaugă puțină făină. Nu frământa prea mult, astfel încât foile să iasă fragede.
Pune aluatul într-un bol, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l șă crească, într-un loc cald și ferit, timp de 15-20 de minute.

După ce aluatul a crescut, presară din nou puțină făină pe suprafața de lucru. Împarte aluatul în 4 părți egale. Ia una dintre bucățile de aluat și modelează un dreptunghi. Apoi, întinde aluatul cu un făcăleț.

Pune prima foaie în tavă. Apoi, folosind o lingură întinde un strat generos de gem de caise Râureni (1/3 din cantitate). Apoi presară uniform nuca măcinată și zahărul pudră.

Dacă vrei să experimentezi ceva special, poți folosi un gem diferit pentru fiecare foaie (caise, vișine, măceșe).

Repetă procedura cu restul de foi, gem și zahăr. Ultima foaie se lasă simplă.

Acoperă tava cu un prosop și lasă prăjitura să crească într-un loc ferit, încă 15 minute.

Între timp încălzește cuptorul la 200 de grade celsius.

Apoi, pune tava în cuptor și coace prăjitura timp de aproximativ o oră. După primele 10 minute, temperatura cuptorului se reduce la 180 de grade Celsius. Verifică prăjitura după 30 de minute. Dacă suprafața este deja rumenită, poți acoperi tava cu o folie de aluminiu, pentru a evita arderea.

Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească tip de câteva ore. După ce s-a răcit complet, se prepară glazura.

Într-un vas la foc mic se adaugă pe rând zahărul, apa și ciocolata amăruie. Amestecă ușor și fierbe aproximativ 5 minute. Lasă glazura 1 minut la răcit, până ajunge la o temperatură moderată.

Toarnă glazura uniform peste prăjitură și las-o la răcit. După ce s-a răcit, taie prăjitura în dreptunghiuri sau romburi pentru servire.

 

Poftă bună!

Încearcă şi tu reţeta şi împărtăşeşte cu noi impresiile tale. Iar dacă vrei să încerci şi alte retete cu produse Râureni, abonează-te la blog!


 


 

Postat in Rețete cu suflet Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG